De toekomst van de Plage

Panorama tekening Copyright Stad Antwerpen

Knokke aan de Schelde ?

IMALSO nam op 1 oktober 1960 het beheer van het Sint Annastrand terug over van de heer Draps. Er werd besloten het bungalowpark af te breken. Het plaatselijk actiecomitee kon een uitstel van 9 jaar bekomen, maar dat was slechts uitstel van executie. In 1969 moest het bunglowpak worden afgebroken, op enkele uitzonderingen na. In de zogenaamde nieuwe wijk Essenlaan, Cornuslaan, Kersenlaan, Floralaan mochten de eigenaars-bewoners voor onbepaalde tijd blijven wonen. Als ze vertrokken of stierven moest de bungalow ook weg.

Van het woon- en  vakantiedorp bleven er in 1979 nog 28 bungalow s over. In december 1987 was dit gedaald tot 18. Tot 2021 was er nog één bewoond, afgebroken. Voor de meeste bewoners was het een traumatische ervaring: zij braken hun bungalow af, en wat overbleef werd met de bulldozer met de grond gelijk gemaakt. Sommige bewoners eindigden zoals de Plage ooit begonnen was: in een tent.

Sindsdien gaat het niet meer zo goed met Sint Annastrand. Enkel tijdens de mooie zomerdagen komt er veel volk opdagen. maar voor de overgebleven middenstand werden de zaken onhoudbaar. En zo verdween de ene zaak na de andere.

Tot de Stad de Plage herontdekte.
Er werd gedroomd en plannen gemaakt, het kon niet groots genoeg zijn, Sint Annastrand moest "the place to be" worden, het Knokke aan de Schelde dixit Rob Van De Velde. Gelukkig ruilde  hij zijn schepenambt voor een postje bij zijn broodheren projectontwikkelaars.

De districtsraad nam een motie aan dat het Sint Annastrand moest blijven wat het altijd al geweest was: een plaats voor iedereen, volks van aard.
Er werden hoorzittingen georganiseerd door de Stad voor de schone schijn. Men mocht wel opmerkingen maken , maar de Stad beslist.  En iedereen wacht met bang hart af wat dat gaat worden.

Wat betent het huidige RUP Sint Anna plage ?
De zwanezang van Sint Annastrand  (Dirk De Smet)

Hoe het volkse karakter van het Strand behouden ?
Recreatiepark Sint Annastrand
(Dirk De Smet)


Plan Ingang Gloriantlaan
Plan Ingang Gloriantlaan