Sint Anna-ten-Drieën

De parochiekerk van Sint Anna

Beschermd monument sinds april 2020..

De kerk in opbouw
De kerk in opbouw

Parochiekerk in modernistische stijl, vanaf 1963 ontworpen door de architect Jos Ritzen, en na afbraak van een oudere kerk opgetrokken in 1968-1970  Het was voorzien dat het Vlaams Hoofd en de Borgerweertpolder zouden opgehoogd worden, Daarom werd de kerk in 1902 op een heuvel gezet. Helaas bleek  deze heuvel niet hoog genoeg, en kwam de kerk in een put te staan. Daardoor liepen funderingen en kelder voortdurend onder water.
Dus werd gekozen om de kerk af te breken en een nieuwe te bouwen.
De drie parochies : Sint Anna, Sint Lucas en O.L. Vrouw ter Schelde werden amensgevoegd tot Sint Anna ten Drieën.

De kerk is het resultaat van het veranderde denken over de functie van de kerk na het tweede Viticaans concilie (1962-1965) . De kerk moet open staan voor de hele gemeenschap. Zo werd de Sint Annakerk een plaats waar iedereen welkom is: mensen met een andere religie of vrijzinnigheid, een plaats voor cultuur, tentoonstellingen, concerten, een plaats voor fietsers.

Meer nieuws vind je hier

Nog meer nieuws hier

Commentaar van WimVan Hees
Commentaar van WimVan Hees

Erfgoed

De erfgoedwaarde van de Parochiekerk Sint-Anna ten Drieën berust primair op het ensemble glas-betonramen door de Franse glazenier Jacques Loire (°Chartres, 1932-2021). Hij is de zoon van Gabriel Loire (Poancé, 1904-1996), de stichter van het gerenommeerde, in Chartres gevestigde Ateliers Loire, dat zich van bij de oprichting in 1946 toelegde op de techniek van de 'dalle de verre'. De hoofding van deze pagina is een foto van deze glasramen.
Het schept een rustige, brede atmosfeer, die comfortabel aanvoelt.
Deze techniek is op vele plaatsen in de wereld gebruikt. Hierbij een voorbeeld van de vader van Jacques Loire, Gabriel Loire.  De kerk van Notre-Dame d'Ingrandes-sur-Loire werd tijdens de WO2 gebombardeerd door de geallieerden. Het doel was de brug over de Loire, maar de kerk stond er te dicht bij. Architect Frédéric Lesénéchal heeft een nieuwe kerk ontworpen (1956), met de glasramen van Gabriel Loire.

Glasramen Notre Dame Ingrandes-les-Fresnes de Loire
Glasramen Notre Dame Ingrandes-les-Fresnes de Loire