GESCHIEDENIS

Sint Anneke is een toneel van vele veldslagen, overstromingen, plunderingen en onheil geweest.
Het is des te opmerkelijker dat het bekend staat om zijn plezier, zijn mosselen met friet, zijn strand om te genieten.  Of is het juist daarom ?

Dat de monding en de benedenloop van de Schelde tegen het einde van de Vroege Bronstijd open stonden voor invloeden uit de streken langs het Kanaal en de Noordzee bewijst een kort bronzen hielzwaard van Nedersaksisch type (type Wohlde) gevonden bij de Scheldeoever in de Melselepolder te Zwijndrecht Een gelijkaardig bronzen rapier, van Iers type, werd eveneens op de rechter Scheldeoever, in de thans verdwenen Appelstraat te Antwerpen opgegraven.

HET VEER

Artist Pierre Aveline (1656-1722) :  Zicht op de stad en de rede van Antwerpen vanuit het Vlaams Hoofd
Ets gedruk in 1695 ;  UIA Bibliotheek , publiek domein.

De bestaansreden van het Vlaams Hoofd was het Veer. De eerste melding van het Veer wordt gemaakt in 1330. De verbinding met Antwerpen en met Brabant was belangrijk . En daarrond ontstonden wegen, forten, herbergen en een afspanning. En er woonden mensen, die met dat verkeer de kost verdienden.

Er is over het Veer veel geweten: wie de eigenaars waren , en de pachters, hoeveel ze verdienden, of hoe weinig, en daarom in staking gingen.

Het Veer was ook strategisch belangrijk, als directe verbinding tussen Vlaanderen en Brabant. Krijgsheren en voetvolk hebben er gezopen en gebrast, verkracht en gemoord. Het volk was er arm, en  slachtoffer van al dat militair geweld.

Ook leden ze onder talloze dodelijke epidemiën, als pest, cholera, pokken, difterie, ook omdat de hygiëne niet bestond. De straat was tegelijkertijd voetpad, mesthoop, stort en riool.
En de Schelde bracht geld in de la, maar ook water in het dorp. Tijdens talloze overstromingen braken de dijken, overstroomde hun huizen, werd de veestapel vernield, en vielen er doden.

Maar steeds opnieuw stak het optimisme de kop weer op: er werd hersteld, gezalfd, gebeden. En gewerkt, hard gewerkt om de dijken te herstellen, de doden te begraven op hun eigen kerkhof. De herbergen werden weer geopend  en  reizigers, bedevaarders en voetvolk werden weer ontvangen en gelaafd. Om ze dan naar de overkant te brengen, naar de stad Antwerpen.

Overstromingen

Epidemieën

De Borgerweertpolder

De Gentse weg

Schipbruggen

De forten

DE TACHTIGJARIGE OORLOG

Sint Anneke in het oog van de storm

Dit is waar uw tekst begint. U kunt hier klikken en beginnen met typen. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi.

Ea commodi consequatur quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla.

DE EERSTE WERELDOORLOG

Eerste titel

Dit is waar uw tekst begint. U kunt hier klikken en beginnen met typen. Laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore.

Tweede titel

Dit is waar uw tekst begint. U kunt hier klikken en beginnen met typen. Consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt neque.

DE TWEEDE WERELDOORLOG

SINT ANNEKE ALS KAMP VOOR BEZETTERS EN BEVRIJDERS

Dit is waar uw tekst begint. U kunt hier klikken en beginnen met typen. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi.

Ea commodi consequatur quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla.

DE OPRICHTING VAN IMALSO

DE AANVANG VAN EEN NIEUWE STAD

De financiering

De nationale overheid, de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen en de gemeentebesturen van Antwerpen en Sint Niklaas sloegen de handen in elkaar en richtten samen in 1929 de 'Intercommunale Maatschappij van den Linker Schelde-oever te Antwerpen' op. De Belgische Staat beschikte over 500 aandelen, de stad Antwerpen en de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen hadden elk 160 aandelen. De stad Sint-Niklaas en de gemeenten Burcht, Zwijndrecht, Melsele en Beveren bezaten elk slechts 4 aandelen van de intercommunale. Imalso was geboren en kreeg meteen in artikel 4 van haar statuten een beperkte levensduur toegewezen: 70 jaar. Er werd verwacht dat ze haar taak eind 1998 grotendeels zou hebben voltooid, waarna ze zichzelf kon opheffen. Haar doel werd nauwkeurig vastgelegd in artikel 2 van de stichtingsakte:

"Het aanleggen, onderhouden en het uitbaten van eene tunnel onder de Schelde, rechtover Antwerpen alsmede het productief ten gelde maken van de gronden van den linker Scheldeoever en de uitvoering van al de werken welke dit productief en ten gelde maken zouden kunnen omvatten".

Voor de uitvoering stelden de aandeelhouders een Raad van Beheer aan. De grootste aandeelhouder, de Belgische Staat, mocht 5 mandatarissen aanstellen. De provincie Antwerpen leverde de voorzitters van Imalso. Deze rol werd altijd opgenomen door de opeenvolgende provinciegouverneurs . Daarnaast had de provincie nog een mandaat dat werd ingenomen door een lid van de Bestendige Deputatie. Oost-Vlaanderen had maar één mandaat, net als de 'Algemene Vergadering van de Vennoten'. Deze Vergadering vaardigde tot 1936 de burgemeester van Zwijndrecht af, maar daarna vulden de opeenvolgende burgemeesters van Sint-Niklaas de functie in. De stad Antwerpen kreeg twee mandaten en vaardigde vooral haar schepenen af. Toch drukten ook twee socialistische Antwerpse burgemeesters persoonlijk hun stempel op het beleid van Imalso: Camille Huysmans (1932-1943 en 1944-1946) en Lode Craeybeckx voor een kortere periode (1953-1956).

Meer over IMALSO

De Intercommunale Maatschappij voor de Linker Schelde Oever, werd op 9 maart 1929 opgericht om de ontwikkeling van het in 1923 bij Antwerpen aangehechte gehucht Sint-Anneke op de Linkeroever te stimuleren en te coördineren, en een verbinding met de Rechteroever tot stand te brengen. De samenwerkende actoren waren de stad Antwerpen en de stad Sint-Niklaas, de gemeenten Zwijndrecht, Melsele, Beveren en Burcht, de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen en de Belgische Staat. Na oeverloze discussies rond het al dan niet bouwen van een brugverbinding over de Schelde werd uiteindelijk besloten twee tunnels tussen de kernstad en Linkeroever te graven: de Waaslandtunnel voor voertuigen en de Sint-Annatunnel voor voetgangers, beide ontworpen door architect Emiel Van Averbeke en plechtig ingehuldigd in 1933. Naast het bouwen, onderhouden en exploiteren van deze tunnels, kreeg IMALSO eveneens de taak de gronden op Linkeroever te valoriseren en te verkopen. De maatschappij werd opgericht voor 70 jaar.
Medaille 50 jaar Tunnels
Medaille 50 jaar Tunnels

Herdenkingsmedaille (n.a.v. het 50-jarig bestaan van de Intercommunale Maatschappij van de de Linker Scheldeoever)
Voorzijde: afbeelding van de skyline van Antwerpen; rechts onderaan auto's in de Waaslandtunnel; langs de rand links 1933-1983, rechts 10-IX-1933- ANTWERPEN / WAASLANDSTUNNEL
Keerzijde: afbeelding van de skyline van Antwerpen; links voetgangers in de Sint-Annatunnel; langs de rand links 50 JAAR TUNNELS VAN DE / SINTANNATUNNEL, links I.M.A.L.S.O. datum: 1983 atelier: medailleur: formaat: 70 mm metaal: brons